Workplace

Det er ingen tvil om at blogging har utviklet seg veldig i løpet av de siste årene. Ikke bare har antallet blogger vokst voldsomt – men bloggingen blir også stadig mer profesjonell.

Da jeg begynte å blogge i 2006 (… følte jeg meg gammel!) handlet det hele i stor grad om å oppsummere dagene, og å dele tanker og kornete mobilbilder – alt helt ukritisk. Med årene har vi blitt mye mer bevisst på at vi skriver for et publikum, og mange bloggere deler nå bilder og tekst av kvalitet som kan sammenlignes med magasiner. Men med denne utviklingen har det også kommet større forventninger, både fra oss selv og fra lesere, til at det «må skje noe hele tiden». Man må holde tritt med alle andre for å kunne bli sett i mengden. Helst skal bloggen oppdateres flere ganger daglig – og det kan være fristende å trykke på «publiser» litt for kjapt, bare for å få postet noe.

Er det dette som er løsningen, om man ønsker å få bloggen til å vokse? Er det bare de som publiserer mest og raskest som vil lykkes med bloggen sin? Det tror ikke jeg! Forseggjort arbeid og god kvalitet på det man publiserer er minst like viktig – for de aller fleste finnes det ingen snarvei til suksess. Jeg tror også at fokuset vil komme til å flytte seg enda litt bort fra antallet lesere. Dette ser vi jo allerede – man trenger på ingen måte å være blant topp 10 i størrelse for å lande avtaler om samarbeid med kjente merkevarer, for eksempel.

Jeg har tidligere delt 7 generelle tips for å få en bedre blogg – men nå vil jeg gjerne prate litt om hvordan man kan jobbe med en enkelt post.

Før du trykker på «publiser», bør du nemlig tenke litt ekstra over disse seks punktene:

 

1. Hva vil jeg med denne posten?

Tenk på hva som er meningen med innlegget ditt; hvorfor ville du dele nettopp dette, og får du frem det du ville på en god måte? Har du kjøpt noe du vil vise frem; vil du fortelle om en opplevelse; vil du lære leserne dine noe? Spør deg selv hvordan du kan gjøre dette best mulig, og vær ærlig mot deg selv før du trykker på «publiser» – har du fått det til?

Selvfølgelig finnes det ulike «typer» bloggposter, og noen krever mer jobb enn andre. Av og til er det helt greit med et kort innlegg bare for å vise livstegn – men skal hele bloggen din bestå av raske updates?

Om du har en idé – bruk litt tid på å utvikle den videre. Kanskje kan det du i utgangspunktet så for deg som «en kjapp oppdatering» bli en litt lengre story om du bare jobber litt ekstra med den.

 

Stationary

 

2. Er overskriften min fengende?

En god overskrift bør være passe kort, informativ og lokkende. Overskriften bør skape nysgjerrighet, men også fortelle noe om hva leseren kan forvente å lese om – det er tross alt tittelen på posten din.

I tillegg er overskriften også noe av det første andre ser når du deler innlegget ditt i sosiale medier. Gjør overskriften så spennende at andre får lyst til å trykke på den, men ikke overdriv. Vi har vel alle sett disse «sjokkerende» og «provoserende» overskriftene i Facebook-feeden, for så å oppdage at bloggposten du klikker deg inn på ikke handler om det du trodde? Slike overskrifter, som ofte kun er ment for å hente trafikk, vil ofte skuffe leseren – har du tenkt på det? Du skaper en forventning du ikke klarer å innfri.

I mine øyne har du skrevet en god overskrift dersom den frister meg underbevisst. Når jeg ser en link jeg bare  klikke på, uten å helt vite hvorfor… Sånt liker jeg!

Beskrivende overskrifter er ikke bare en god mulighet for å hente relevant trafikk fra sosiale medier; det vil også være nyttig i forbindelse med for eksempel søkeresultater eller når lesere vil finne tilbake til noe konkret på bloggen din. Det er viktigere enn mange tenker over!

 

3. Tekst og tone

Hold setningene dine relativt korte, slik at teksten er behagelig å lese. Del også gjerne teksten opp i avsnitt der det passer, slik at leseren ikke møter en vegg av tekst. Dette er særlig viktig om mange leser bloggen din på mobil eller en annen liten skjerm.

Tenk over hvilken tone du har – hvordan fremstår du for andre? Vil de skjønne de humoren din; er du for formell; virker du oppriktig engasjert og interessert i det du skriver om? Eller gjentar du deg selv? Kan du kanskje bruke andre ord for å si det samme?

Husk også på at det er du som sitter på all informasjonen – det gjør ikke leserne dine. Har du fortalt nok – eller har du glemt viktige opplysninger (som er helt opplagt for deg selv)? Naturligvis kan det motsatte også være tilfelle – har du kanskje fortalt for mye? Det er jo ikke alt som er interessant for andre enn deg. Tenk på hvilke ord og setninger som faktisk bidrar til historien din, og hva som bare blir fyll.

Les gjerne den ferdige teksten høyt for deg selv – da er det lettere å oppdage skrivefeil, dårlige setninger eller om noe høres rart ut. Det er verdt å bruke et par minutter ekstra på å finpusse.

 

Canon EOS 500D

 

4. Bilder

De aller fleste bloggposter trenger bilder! Utover det åpenbare – som at bildene bør være av god kvalitet – bør de også ha en viss sammenheng med det du faktisk skriver om. Om du deler innlegget ditt i sosiale medier vil i mange tilfeller også et bilde være inkludert, ofte det første bildet i posten, så det er lurt å huske på.

Videre bør hvert bilde vise noe nytt, mener jeg. Om du poster et innlegg med dagens antrekk, er det virkelig nødvendig med mange like bilder? For andre enn deg selv kan nemlig bildene se helt identiske ut! Velg ut de du syns er absolutt finest. I tillegg kan du forsøke å velge bilder tatt fra ulike vinkler. Du kan for eksempel også veksle mellom detaljbilder og helfigur, slik at hvert bilde bidrar til å vise noe nytt ved antrekket.

Ellers er selvfølgelig bilder i stor grad en smakssak. Det aller viktigste, syns jeg, er å ha det gøy med både fotografering og redigering, og å finne sin egen stil.

 

5. Linker – spread the love

Først og fremst; linkene dine fungere. Uansett om det er linker til ditt eget innhold, andre nettsider eller affiliatelinker – test dem før du publiserer posten og sørg for at alt er riktig. Du bør sørge for at alle linker ut av bloggen din åpnes i et nytt vindu, slik at du ikke sender leserne bort fra bloggen din. Gjør også linkene dine litt mer spennende enn at ordet «her» er selve linken.

Hvorfor er det så få bloggere som aktivt linker til sine egne, tidligere poster? Det er en super måte å få leserne til å sjekke ut mer av arkivet ditt, og dermed bli værende lenger på bloggen din. I tillegg er det en gyllen mulighet til å trekke frem eldre innlegg du er fornøyd med, slik at de ikke bare blir glemt i arkivet.

Og, dere – ikke vær redd for å linke til andre bloggere og nettsider. Å tipse om andre gode blogger eller blogginnlegg, for eksempel, vil ikke gjøre at du får færre lesere – heller tvert om. Fortell også gjerne leserne dine hvor du har hentet inspirasjon til innlegget ditt, eller hvor du har fått fakta fra. Å være litt ydmyk og «innrømme» slikt skaper mer tillit til deg, enn om noen skulle komme til å tenke at du har kopiert en annen blogg uten å gi dem credit for det.

 

Notatbok

 

6. Ville jeg lest dette?

Det er spesielt én grunn til at jeg syns det er viktig å ha dette spørsmålet i bakhodet – nemlig fordi målet ditt mest sannsynlig er å nå ut til andre med de samme interessene som deg selv. Hvis ikke du ville ha lest din egen bloggpost, hvorfor skal da noen andre?

Tenk på hvilke blogger du selv liker å lese, og hvorfor du liker dem. Hva er det som gjør at du titter innom igjen og igjen? Jeg sier absolutt ikke at du skal kopiere noen andre – men forsøk å skape en blogg du selv ville ha lest; et produkt du er fornøyd med.

 


 

Selvfølgelig trenger man ikke å være helt perfeksjonist heller – og jeg prøver på ingen måte å fortelle noen hvordan man skal blogge. Men; når man allerede har en god idé som utgangspunkt, hvorfor ikke utnytte det? Jeg håper i alle fall at denne posten satt i gang en liten tankeprosess hos noen av dere. :-)

Hvordan jobber du med bloggpostene dine? Har du noen tips å dele med meg?