Google Analytics

Mange av oss bloggere er altfor opphengt i hvor mange lesere vi har, og sjekker statistikken oftere enn vi oppdaterer selve bloggen. Guilty? Jeg vet at jeg er. Og hva gir det meg? Ikke så mye; et tall. Antallet besøkende forteller meg jo bare om det var flere eller færre innom bloggen i dag, i forhold til tidligere i uken. Tallet forteller meg ikke stort om hva leserne driver med på bloggen min, om de likte det de så, eller hvorfor jeg ikke får flere lesere. Men ved å derimot se litt grundigere på statistikken, forbi antallet lesere – så kan faktisk informasjonen herfra gi deg svar på nettopp disse spørsmålene. Å forstå og å tolke statistikken, slik at du kan analysere bloggens innhold og gjøre forbedringer, kan i sin tur gjøre at du etter hvert får flere lesere.

Google Analytics er en av de mest populære måtene å vise nettsiders statistikk på. Dette verktøyet gir deg absolutt all informasjon du måtte trenge om leserene dine – faktisk så mye at det kan virke overveldende. Du finner informasjon om antallet besøkende, hvor i verden de befinner seg, hvilke nettsider de kommer fra, informasjon om søkeord knyttet til bloggen din, om leserne dine benytter seg av en PC eller mobiltelefon under besøket… Alt – mer enn hva de fleste av oss trenger.

Den mest grunnleggende informasjonen finner du under Målgruppe > Oversikt i kontrollpanelet (siden som vises i bildet over). Som standard viser Google Analytics data for den siste måneden, men dette kan endres i dropdown-menyen øverst til høyre, hvor den valgte tidsperioden vises.

For å forstå hva tallene betyr, tar vi først en rask forklaring av begrepene som brukes:

  • Økter: Antallet besøk bloggen din har hatt i løpet av perioden. Én person kan besøke bloggen din flere ganger – dette vil registreres som flere økter. I løpet av én økt kan du også få flere sidevisninger.
  • Brukere: Antallet personer som har besøkt bloggen din i løpet av perioden. Én bruker kan dermed ha besøkt bloggen din flere ganger i løpet av perioden, dette vil som sagt telles under økter. Om en person har flere sidevisninger i løpet av et besøk (en økt), vil personen likevel telles som én bruker.
  • Sidevisninger: Antallet sidevisninger bloggen din har hatt i løpet av den valgte perioden. Om en leser i løpet av sitt besøk ser på forsiden din, klikker seg inn på et enkelt innlegg, og blar litt i arkivet, vil dette telle som flere sidevisninger.
  • Sider per økt: Det gjennomsnittlige antallet sidevisninger per økt.
  • Gjennomsnittlig øktvarighet: Forteller deg hvor lang tid de besøkende i gjennomsnitt er inne på bloggen din i løpet av én økt.
  • Fluktfrekvens: Kalles også bounce rate, og er andelen av de besøkende som kun ser på én side på bloggen din, før de klikker seg ut.
  • % nye økter: En beregning av andelen av de besøkende som er nye besøkende, altså som ikke har besøkt bloggen din tidligere.

«Hvordan kan dette hjelpe meg?», tenker du kanskje nå? Glem de typiske tallene, som antall besøkende og sidevisninger. For det er nettopp det disse er; tall. De forteller deg ikke så mye om hva leserne dine synes om bloggen din, annet enn hvor mange som besøker den. Og selvfølgelig er dette spennende å følge med på for å se utviklingen, men ved å heller tolke statistikken din kan du lære mye, og som nevnt bruke dette til å gjøre forebedringer i forhold til hva dataene forteller deg.

Å se på fluktfrekvens er noe av det viktigste. At denne er lav er ideelt; da betyr det at leserne dine klikker seg inn på flere sider på bloggen din før de forlater den. Med andre ord sier denne andelen deg noe om hvor spennende andre syns innholdet ditt er. Oppdaterer du sjeldent, vil sannsynligvis bounce raten være høy – da titter kanskje mange av leserne innom forsiden til bloggen din for å se om det er noe nytt der, men forlater den igjen når det ikke er det. Og om 90 % av leserne dine gjør det, da er det antakeligvis rom for forbedringer fra din side?

Sider per økt og gjennomsnittlig øktvarighet forteller deg også hvor engasjerende andre syns bloggen din er. Jo høyere disse er, jo bedre – da det betyr at leseren ser på flere sider og bruker mer tid inne på bloggen din.

Google Analytics

Som sagt må statistikken tolkes, og ikke minst sammenlignes med bloggen din og hva du har postet i løpet av den valgte tidsperioden. Hvis ikke gir jo heller ikke disse tallene særlig mening. Du må selvfølgelig ta hensyn til hva som er dine egne mål, og hvilke vaner du har når du poster, for eksempel. Kanskje foretrekker du å dele korte bloggposter som går raskt å lese, og da kan jo nettopp dette være grunnen til at statistikken din viser at leserne forlater bloggen raskt – uten at du har noe ønske om å endre på dette.

Når det gjelder hva som kan forbedres; forsøk å se objektivt på innholdet ditt – hva kan gjøre det mer spennende for andre? Hvordan kan du få leserne til å besøke flere sider på bloggen din i løpet av en økt? Hva kan du gjøre bedre for at besøket deres skal vare lengre? Kanskje det også vil føre til at flere vil kommentere bloggpostene dine? Tenk på hva du selv foretrekker og dine egne vaner når du leser blogger! Det finnes ingen fasitsvar, men noter deg et par punkter som du tror kan forbedres for å oppnå det du ønsker, forsøk å gjøre noe med det – og se om du ser endringer i statistikken din. Vær kreativ! Kanskje noen tips kan hjelpe deg på vei?

 

Slik kan du gjøre innholdet på bloggen din mer interessant

1. Link til dine egne poster.
Kanskje du har en spennende oppskrift, en sminketutorial eller en DIY i arkivet ditt som er relevant for en nyere post? Eller kanskje et plagg du har brukt på en annen måte i et tidligere antrekk?

2. Fremhev de beste postene dine.
Lag oppsummeringsposter, eksempelvis «antrekk fra måneden som gikk», «middagstips», «juiceoppskrifter» – og link til de opprinnelige postene. Kanskje du kan vise frem de mest populære postene dine i sidebaren?

3. Bruk kategorier systematisk.
Alle leserne dine er kanskje ikke interessert i alt du skriver om, men ved å ha ryddige kategorier gjør du det lettere for dem å finne frem til, og bla i, det de er interessert i. Dette vil kunne gjøre at besøket deres varer lengre! Å bruke stikkord/tags kan også være en god måte å samle poster som omhandler det samme, men som ikke nødvendigvis trenger en egen kategori – som for eksempel «Vinterantrekk 2014/2015», «Thailand 2014», etc.

4. Gjør det enkelt for leserene å bla.
Det skal være enkelt å finne frem til kategoriene og arkivet ditt, å bla til neste side, eller å klikke seg inn på en enkelt post for å kommentere. Sørg for at slike viktige linker er plassert synlig, og at bloggen din rett og slett fungerer som den skal.

5. Vis færre poster på forsiden.
Selv syns jeg 5 eller 10 poster er ideelt, og maks 20 – litt avhengig av hvor ofte bloggen blir oppdatert og hvor lange postene er. Å ha altfor mange poster på forsiden kan føre til at ingen gidder å bla i arkivet ditt, når de bare kan scrolle nedover – og du får høy fluktfrekvens i statistikken din. Slike ting må også tas hensyn til når du tolker tallene dine!

 

Hvordan bruker du statistikken din? Har du noen gode tips å dele? :)