Before and after

Høst 2011 vs. sommer 2014. Samme bukse, men noen kilo forskjell.

Hverdagen er tilbake, og det er på tide å få rutinene på plass igjen etter sommeren. For mange, inkludert meg selv, gjelder det også treningen. For, ja – jeg er en av de som lett faller fra når for eksempel motivasjonen ikke er på topp (selv om jeg vet at den heller ikke blir noe bedre av å sluntre unna), eller i perioder hvor jeg ikke føler at tiden strekker til (selv om jeg også er fullt klar over at det er jeg som må sette av tid). Det eneste som har fungert for min del, og som jeg vil anbefale til alle som ønsker å enten skape eller opprettholde gode treningsrutiner, er å ha et konkret mål å jobbe mot.

Fra 2011 og omtrent frem til sommeren i fjor var målet mitt hovedsakelig å gå ned i vekt. Jeg fant frem min favorittbukse fra et par år tidligere, som på mystisk vis hadde blitt altfor liten, og bestemte meg for at den skulle jeg passe inn i igjen. Og dét er buksa på bildene over! («Før-bildet» viser ikke engang utgangspunktet før vektnedgangen, jeg kan huske at bare noen måneder før bildet ble tatt hadde jeg store problemer med å i det hele tatt få buksa over lårene…)

Uansett; å ha denne buksa som mål er noe av det lureste jeg har gjort. Ofte gikk det både uker og måneder hvor jeg følte at verken treningen eller endringene jeg gjorde i kostholdet førte til synlige resultater. Kanskje sto vekten stille, eller kroppen jeg så i speilet var den samme gamle. Med jevne mellomrom prøvde jeg buksa på, og gang på gang ble det derimot tydelig at jeg tok helt feil – fremgangen var absolutt der, og den ble så åpenbar når jeg hadde noe konkret å sammenligne med! Plutselig en dag satt favorittjeansen pent igjen, og omtrent 20 kg var borte.

Det siste året har jeg derimot ikke hatt noe tydelig mål å jobbe mot, og det har gått opp for meg hvor mye det har å si for motivasjonen. Selv om vekten har holdt seg stabil er jeg jo ikke «ferdig», det er fortsatt mer jeg vil jobbe med – men målene er ikke lenger like konkrete. Det er vanskelig å jobbe mot uklare mål som «å få mer muskler» eller «lavere fettprosent», for eksempel. Når jeg ikke kan måle resultatene på noen god måte, er det lett at viljen forsvinner også. Dessverre er det ikke så enkelt som at jeg blir supermotivert av å sitte og se på bilder av fitnessgirls og inspirerende quotes som «sweat is just your fat crying» (for, let’s face it, det vel ikke akkurat det)…

Det jeg tror er viktig, og som jeg skal tenke litt ekstra på igjen selv også nå, er å finne et helt konkret mål. Noe som er både viktig og oppnåelig for deg selv – om det så er å jogge 5 km på en viss tid, å klare x kg i markløft eller å se smashing ut i kjolen fra i fjor. Så lenge det er noe som får deg opp av sofaen når du har mest lyst til å tilbringe resten av kvelden der, noe som gir deg den ekstra energien du trenger for å gjennomføre en treningsøkt selv om du er sliten etter en lang dag med skole og jobb – og ikke minst; noe som faktisk gir deg følelsen av at du gjør dette fordi du virkelig vil det, ikke fordi du føler at du . Sett deg mål – for når du først har bestemt deg og hele tiden kan se små skritt i riktig retning, da blir nettopp det motivasjonen din.

Hva gjør du for å holde deg motivert? Pleier du å sette deg treningsmål?