Notatbok

Hva er det som gjør en blogg bra? Det finnes det heldigvis ikke noe fasitsvar på – og det beste med blogging er jo at man kan gjøre akkurat som man vil og skape sitt eget lille sted på nettet, spør du meg!

Men; uansett hva slags blogg du har og hva som er målet ditt, er det alltid rom for forbedring. Ønsker man at bloggen skal vokse, for eksempel, kreves det en innsats. Jeg har tenkt litt på dette i det siste og notert meg hva jeg liker å se hos andre, og hva jeg forsøker å bli mer bevisst på hos meg selv også. Dette er mine tips for å få en bedre blogg!

1. Førsteinntrykk.
Når jeg besøker en ny blogg for aller første gang er det mye jeg legger merke til. Først og fremst er et ryddig og oversiktlig design nødvendig. Det trenger absolutt ikke være så avansert, så lenge det er behagelig å se på. Videre er det gode bilder og tekst, og ikke minst miksen av innhold, som fanger oppmerksomheten min. For etter å ha scrollet nedover forsiden har man jo gjerne bestemt seg for om dette er en blogg man ønsker å følge med på videre eller ikke – er dere ikke enige? Derfor syns jeg variasjonen i innleggene er viktig, spesielt dersom man skriver om ulike temaer. Ingen vil oppfatte bloggen din som en moteblogg hvis forsiden er full av naturbilder og hverdagsposter, for eksempel. Tenk på hvilket inntrykk nye lesere får av bloggen din!

2. Hva er deg?
Selv om førsteinntrykket av bloggen din er bra, skal det gjerne litt mer til for at lesere vil fortsette å følge med. Da er originalitet viktig – vær deg selv! Det er så mye likt i bloggverdenen allerede, så forsøk å gjøre ting på din egen måte. Ikke vær redd for å gjøre noe annerledes eller prøve noe nytt! Hvordan ønsker du at bloggen din skal være, og bidrar det du poster til nettopp det? Reflekterer bloggen din hvem personen bak er på en god måte?

3. Sett krav til det du publiserer.
Om du ønsker å forbedre bloggen din kan du for eksempel sette visse kvalitetskrav til det du legger ut. Kanskje tok du ti bilder til en ny post, uten at du egentlig ble fornøyd med noen av dem – men velger likevel å bruke det ene som ble helt greit? Hva med å prøve én gang til i stedet, slik at du virkelig blir fornøyd? Videre kan man også tenke på hvor ofte man skal bruke bilder som ikke er ens egne, og når det er passende. Hvis jeg vil ha «inspirasjon» så er jeg absolutt i stand til å scrolle litt på Tumblr og Weheartit selv.

4. ”Do it with passion or not at all”
Dette er så sant! Jeg syns det er lett å se om en blogger er oppriktig interessert i det hun gjør eller ikke. Derfor tror jeg det aller viktigste er at man blogger fordi man selv har lyst, ikke fordi man føler at man må. Å tenke kvalitet fremfor kvantitet vil alltid lønne seg. Det er ingen som sier at du må poste x antall innlegg hver dag for å lykkes! Selvfølgelig er det viktig å blogge regelmessig, men om innholdet ditt er bra vil uansett leserne komme etter hvert, tror jeg – selv om du ikke poster noe tre ganger daglig.

5. Ta hensyn til leseren.
Dette kommer selvfølgelig an på hva målet med bloggingen din er, og hvem du ønsker å ha som lesere. Dersom man hovedsakelig blogger for å holde venner og familie oppdatert skriver man naturligvis annerledes enn om man ønsker å nå ut til flere. Tenk over hvem som er målgruppen din! Klare bilder og godt språk er viktig, uansett hvem som leser. Ellers er det verdt å tenke over om det du poster er av interesse for andre, og hvordan du eventuelt kan gjøre det interessant. Trenger alle den informasjonen du gir, og er det nødvendig med fem like bilder?

6. Sørg for at bloggen din er leservennlig.
Som allerede nevnt syns jeg det er viktig at bloggen er oversiktlig, men det gjelder ikke bare for førsteinntrykket – det er like viktig for faste lesere. Sørg for at tekst er leselig, at viktig informasjon er tydelig (for eksempel Bloglovin- og Instagram-ikoner), at alle linkene dine fungerer og at det er lett å finne frem på bloggen din. Å bruke kategorier systematisk burde alle gjøre! Dessuten vil litt struktur i postene dine gjøre mye for leseropplevelsen. Passe lange setninger og bruk av avsnitt gjør teksten behagelig å lese.

7. Blogging er sosialt!
Det sosiale er jo faktisk noe av det viktigste med blogging, og noe jeg føler mange glemmer. Hvis man ikke er interessert i å kommunisere med andre kan man like gjerne åpne et Word-dokument. Spør leserne spørsmål eller be om tips for å oppmuntre til diskusjon i kommentarfeltet om du vil. Anbefal andre blogger som fortjener litt oppmerksomhet, legg igjen en hyggelig kommentar hos andre, og ikke minst svar på spørsmål du selv får. Jeg får raskt et positivt inntrykk av en blogger dersom jeg ser at hun tar seg tid til å svare på kommentarer og bryr seg om leserne sine!

Er du enig, eller har du noe mer å tilføye? :)